Dikke darm
Ontlastingsonderzoek (dikke darm)
Het uitgebreide ontlastingsonderzoek geeft inzicht in jouw darmflora/microbioom. Op basis van deze uitslag wordt een specifiek behandelplan opgesteld met praktische handvaten om jouw darmklachten te verbeteren. Je voert de test makkelijk en helemaal zelfstandig uit. Daarna stuur je de ontlastingstest naar het gecertificeerd laboratorium Ganzimmun Diagnostics in Duitsland. Dit laboratorium garandeert een constant gekwalificeerde en innovatieve analyse. Ook heeft Ganzimmum een service van de hoogst mogelijke kwaliteit. Zo heeft het ca. 300 medewerkers, 11 artsen, 34 wetenschappers en medische assistenten in dienst. Daarmee bekleedt het een voorname positie in de wereld van de complementaire diagnostiek.
Deze uitgebreide ontlastingsonderzoek omvat een analyse van:
- Bacteriën
- Schimmels en gisten
- Spijsverteringsresiduen
- A-1-antitrypsine
- Calprotectine
- Galzuren
- Pancreas-elastase
- Secretorisch IgA
- EPX
- Bèta Defensine en
- Zonuline in de ontlasting
Dit zijn een hoop ingewikkelde termen. In begrijpelijke taal, de volledige dikke darm wordt in kaart gebracht. Bijvoorbeeld of er bacteriën, schimmels of gisten in overgroei aanwezig waardoor er klachten ontstaan. Heb je wel voldoende goede bacteriën (die bijvoorbeeld ontstekingsremmende stoffen en vitamines aanmaken)? Verteer jij jouw eten wel goed, of eindigen er teveel eiwit, vet of koolhydraten in de toiletpot? Zijn er ontstekingen in de darm? Is de darmwand nog mooi intact of staan de darmvlokken wellicht een stukje van elkaar af (‘hyperpermeabele darmwand’), waardoor er stoffen in de bloedbaan terecht komen. Functioneert de alvleesklier naar behoren of produceert deze te weinig enzymen waardoor jij voeding niet goed kunt afbreken? Al deze vragen worden beantwoord door dit onderzoek!
Wanneer een ontlastingsonderzoek inzetten?
- Aanhoudende darmklachten
- Opgeblazen gevoel, winderigheid, darmkrampen
- Overactief immuunsysteem (allergieën)
- Depressie
- Stemmingswisselingen
- Angstklachten
- Verminderd concentratievermogen
- Overgewicht
- Huidproblemen, zoals: acne, eczeem, rosacea
- Hoofdpijn of migraine
- Gewrichtsklachten, reuma en reumatische artritis
Door middel van een consult wordt, samen met u, bepaald of dit onderzoek de juiste keuze is voor u.
De uitslagen zijn doorgaans binnen 14 dagen beschikbaar. Op basis van de resultaten stellen wij een persoonlijk adviesrapport op. De kosten zijn voor het onderzoek inclusief het uitwerken van het adviesrapport (exclusief het consult). Wilt u overleggen of deze keuze bij u past? Neem dan contact op.
Kosten
Het meest uitgebreide ontlastingsonderzoek bedraagt €399,- inclusief BTW en inclusief persoonlijk adviesrapport. Echter hoeven we in sommige gevallen niet alle parameters te meten en kunnen we losse parameters onderzoeken. In dit geval komen de kosten lager uit.
Losse parameters zijn onder andere:
- Pancreas elastase (schaartjes die de alvleesklier aanmaakt om eten goed door midden te knippen)
- Spijsvertering vet, eiwit, zetmeel: dit zijn voedselrestjes die nog in de ontlasting aanwezig zijn. Komen er te veel restjes in de ontlasting terecht? Dit geeft aan dat voedsel niet goed wordt verteerd en dit leidt tot darm/gezondheidsklachten.
- Ontstekingen in de darm
- Kwaliteit van het darmslijmvlies
- Immuunsysteem van de darm: kan de darm zich beschermen tegen schadelijke stoffen / pathogenen
- Leaky gut: is er sprake een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand? Hierdoor kunnen stoffen vanuit de darm in de bloedbaan komen en voor een overactief immuunsysteem zorgen
- Parasieten
- Schimmels
- Bacteriën
De consulten zijn niet bij de prijs inbegrepen.