Bottenbouillon of op zijn engels: bone broth!
Lees verder onder de afbeelding
Wat is bottenbouillon?
Bottenbouillon is een hartige, voedzame en collageenrijke vloeistof gemaakt van sudderende mergrijke dierlijke botten (rundvlees, kip, kalkoen, varkensvlees) in water voor een langere periode. Naast botten en bindweefsel, groenten zoals selderij, wortels en uien, verse kruiden en knoflook voor extra smaak.
Ze voegen vaak appelciderazijn of witte azijn in kleine hoeveelheden toe om de dierlijke eiwitten en bindweefsels af te breken. Deze afbraak helpt bij het leveren van een bouillon met meer eiwitten en collageen.
Wat zijn de voordelen van bottenbouillon?
We weten al dat het een voedingsrijke vloeistof is die wordt gemaakt door dierlijke botten (koe, kip, varkensbotten en soms visgraten) en bindweefsel gedurende een lange periode in water te laten sudderen. Maar ook het drinken van bottenbouillon is gunstig voor onze gewrichten, spijsverteringsstelsel en huid, omdat het veel belangrijke mineralen en voedingsstoffen bevat.
5 voordelen van het drinken van bottenbouillon
-
Bottenbouillon is zeer voedzaam. Als totaalpakket is bottenbouillon rijk aan vitamines en voedingsstoffen zoals calcium, magnesium en fosfor. De totale hoeveelheid varieert afhankelijk van het type dierlijke bron en botten dat u gebruikt, maar over het algemeen bevat calcium, magnesium, kalium en fosfor, vitamine A, K2 en mineralen zoals zink, ijzer, boor, mangaan en selenium.
-
Het kan de gewrichten beschermen. Weefsels en botten bevatten collageen. Wanneer collageen gekookt wordt verandert het in gelatine. Deze gelatine – vloeibaar (bij verhitting), dik en geleiachtig (bij koeling) – is gevuld met aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Van glucosamine en chondroïtine is bekend dat ze de symptomen van artrose verminderen en gewrichtspijn verminderen.
-
Het kan helpen bij de spijsvertering. Vooral voor mensen met inflammatoire darmaandoeningen of leaky gut is dit ideaal.
-
Kan leiden tot een betere nachtrust. Glycine, een niet-essentieel aminozuur dat wordt aangetroffen in bottenbouillon kan de slaapkwaliteit verbeteren.
-
Het helpt laaggradige ontstekingen te remmen. De aminozuren glycine en arginine hebben sterke ontstekingsremmende effecten.
Ingrediënten in zelfgemaakte bottenbouillon
-
Runderbotten
-
Worteltjes
-
Uien
-
Selderij
-
Knoflook
-
Laurierbladeren
-
Hele zwarte peperkorrels
-
Hele steranijs
-
Kaneelstokjes
-
Appelazijn
Probeer indien mogelijk biologische runderbotten te kopen. Dit garandeert een bouillon vrij van toegevoegde hormonen en antibiotica.
Hoe bottenbouillon te maken
Het beste is om je bouillonavontuur in de ochtend te starten, waardoor je botten minstens 8-12 uur de tijd krijgen om op laag vuur te sudderen.
Oké, laten we beginnen.
Stap 1: Blancheer de botten
Verdeel de botten over twee grote potten en dek af met koud water. Breng aan de kook op hoog vuur en laat 10-15 minuten sudderen voordat je de botten aftapt en spoelt met water.
Moet je de botten blancheren? Ik raad echter aan, vooral als je bouillon maakt van runderbotten, om ze eerst te blancheren. Als je kippenbotten of kippenpoten gebruikt, is blancheren minder belangrijk, maar runderbotten hebben deze extra stap echt nodig, vooral als je een voorraad wilt.
Wat is het doel van blancheren? Het doel is om onzuiverheden, gecoaguleerd eiwit en bloed te verwijderen, wat uiteindelijk resulteert in een schonere, beter smakende bouillon.
Stap 2: Rooster de botten en groenten
Nu je botten zijn geblancheerd, uitgelekt en gespoeld, is het tijd om je oven voor te verwarmen op 225 graden. Leg de botten en groenten (wortels, uien, knoflook, selderij) op de braadpannen. Vermijd ze allemaal op elkaar te stapelen – gebruik indien nodig twee braadpannen. Rooster gedurende 30 minuten. Dan even omdraaien en nogmaals roosteren. Waarom we roosteren? Roosteren staat gelijk aan smaak! En we houden van een beetje extra smaak, toch? Deze stap is een gemakkelijke manier om je botten bruin te maken en karamelliseren zonder veel extra werk. Wil je je botten verkolen of verbranden? Nee. Maar, lekker, diep bruinen? Ja.
Stap 3: Breng de botten terug naar de voorraadpotten en breng aan de kook
Was de bouillonpotten die werden gebruikt om de botten te blancheren (dit is super belangrijk) en verdeel de geroosterde botten en groenten over de twee potten. Schraap alle bruine stukjes en sappen die in de braadslee achterblijven op met een metalen spatel en een beetje water, indien nodig, en verdeel over de twee potten (maak je geen zorgen, al die bruine stukjes zijn SMAAK!).
Met de botten en groenten verdeeld, verdeel je de laurierbladeren, peperkorrels, steranijs, kaneelstokjes en appelciderazijn tussen de twee potten.
Vul elke pot met ongeveer 12 kopjes koud water, of genoeg water om de botten met ongeveer een centimeter te bedekken.
Dek elke pan af met een nauwsluitend deksel en breng tot een lage kook.
Kun je je bouillon koken in een slowcooker (Crockpot)?
Ja. Absoluut. Voor dit recept heb je waarschijnlijk 2 grote slowcookers nodig. In plaats van de geroosterde botten, groenten, kruiden en specerijen over te brengen naar grote voorraadpotten, verdeel je ze over twee (of drie) slowcookers, dek af met koud water en kook op laag gedurende 24-48 uur met het deksel iets op een kier. Voeg indien nodig extra water toe om de botten bedekt te houden.
Stap 4: Sudder
Zet het vuur laag en laat sudderen, met het deksel iets op een kier, schuim of overtollig vet afschuimen, indien nodig. Laat minstens 8-12 uur of maximaal 24 uur sudderen (laat het natuurlijk in de nacht niet aan. Gewoon afkoelen en bewaren in de koelkast en de volgende dag blijven sudderen). Voeg indien nodig meer water toe om ervoor te zorgen dat botten en groenten volledig ondergedompeld blijven.
-
Als de groenten (met name de wortels) op enig moment tijdens het koken te zacht en papperig worden, gebruik dan een lepel om dit te verwijderen.
Stap 5: Zeef de botten
Zodra de botten zijn gestoofd en je bouillon klaar is, moet je de bouillon door een fijnmazige zeef zeven. Voor een extra heldere bouillon zeef je een tweede keer door een kaasdoek.
Zet de bouillon opzij om af te koelen en laat de botten afkoelen (zie meer over bewaren en koelen hieronder).
Stap 6: Vergeet het vlees niet
Afhankelijk van het type botten dat u gebruikt om je bottenbouillon te maken, kun je al dan niet vlees overhouden om af te plukken.Maar vaak heb je overgebleven heerlijk vlees, perfect voor soep, sandwiches of (als je niet van de vlezige stukjes houdt) het huisdier van het gezin. Laat het niet verloren gaan! Wat de groenten betreft, meng ze samen en voeg ze toe aan gekookte rijst, aardappelpuree of voeg een beetje bouillon toe en maak er een heerlijke gemengde soep van.
Stap 7: Scheer het vet uit je bouillon (optioneel)
Voeg een paar handenvol ijs toe aan je bouillon om het afkoelen te versnellen en dek af met een deksel. Breng je bouillon over naar de koelkast en laat deze volledig afkoelen. Het resultaat is een harde, dikke laag vet en een onderste laag die je bottenbouillon is (die eruit zou moeten zien als gelatineuze bruine jelly). Gebruik indien gewenst een vork om de bovenste vetlaag eraf te scheppen. Dit laat de gezonde bottenbouillon achter, minus het vet.
Stap 8: Bewaar je bottenbouillon
Bottenbouillon houdt je goed in de koelkast gedurende ongeveer 5 dagen. Als je een grote batch maakt, raad ik aan om kleinere batches tot 6 maanden in de vriezer in te vriezen (het verwarmt perfect!). Of een goede tip: doe het in diepvriesblokjes en pak dagelijks 1 blokje eruit om ergens bij toe te voegen.