Laten we eens naar brood kijken

Lees verder onder de afbeelding

Glutenovergevoeligheid een hype?

Glutenovergevoeligheid een hype?

Zo’n 2 à 3 % van de bevolking heeft een IgE reactie op gluten, dat betekent een allergische reactie oftewel coeliakie. Het is echter niet zo, dat alleen dit kleine percentage lijdt aan glutenovergevoeligheid. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de mensen zich fitter voelt als ze een glutenvrij dieet volgen zowel op lichamelijk als psychisch vlak. Wow 80%! Er zijn meer dan 15000 onderzoeken te vinden op PubMed over gluten, een glutenvrij dieet is dus echt geen hype.

Het klopt dat de mens al meer dan 5000 jaar brood eet, maar dat betekent niet dat brood altijd (zoveel) gluten bevatte. Honderd jaar geleden werd er alleen zuurdesembrood gebakken, dit brood bevat 8 mg gluten per kilo brood. Tegenwoordig bevat een ‘glutenvrij’ brood al 20 mg per kilo. Een tarwebrood bevat wel 7500x meer gluten dan een zuurdesembrood.

Herken jij een van deze waarschuwingssignalen bij jezelf?

–       Buikpijn en een opgeblazen gevoel

–       Een afwijkende ontlasting (obstipatie/diarree/lichte kleur)

–       (chronische) vermoeidheid

–       Huidproblemen (eczeem, psoriasis, alopecia areata)

–       Depressieve gevoelens en/of angstaanvallen)

–       Watten in je hoofd

Zo ja, dan kun je eens de proef op de som nemen en stoppen met het eten van brood en bewerkte producten.

En zeker, af en toe brood is heerlijk en dat kan ook best als je geen klachten hebt. Maar eet het geen 14x per week en kies bij voorkeur voor een biologisch zuurdesembrood of af een toe wat wit brood. Een stuk Turks brood bij de soep of salade is heerlijk, gedrenkt in extra vierge olijfolie met wat peper en zout.