Long COVID / Post COVID

Syndroom en restklachten

Wat is long COVID / Post-COVID-syndroom?

Long COVID /Post COVID Syndroom is de ziekte die ontstaat als het lichaam na een acute Corona-infectie niet goed hersteld. Het virus wordt dan vaak niet goed verwijderd of heeft grote schade aangericht in het lichaam. Hierdoor kunnen systemische klachten ontstaan. Men houdt dan last van – soms zeer veel – restklachten en veel mensen ervaren een langdurige beperking in hun functioneren.

Vaak voorkomende symptomen zijn:

  • vermoeidheid
  • slaapproblemen
  • kortademigheid
  • reuk – en smaakverlies
  • spierpijn

Daarnaast komen klachten voor zoals:

  • Concentratie- en geheugenproblemen
  • hoofdpijn
  • somberheid
  • duizeligheid
  • hartkloppingen

Behandelplan Long COVID/PostCOVID Syndroom

Loading...

Waarom overkomt dit jou? En belangrijker nog, hoe kom je hier vanaf?

Laat me je kort uitleggen wat het SARS-CoV-2 virus met je lichaam doet, waarom je klachten ervaart en wat je eraan kunt doen.

Het SARS-CoV-2 virus is geen pretje. Zodra het je lichaam binnenkomt via de slijmvliezen – zoals je neus, mond en longen – heeft het maar één doel: zichzelf vermenigvuldigen met jou als gastheer of gastvrouw. Om dat te doen, heeft het virus ijzer, een specifiek enzym en genetisch materiaal van je mitochondriën nodig. En waar vindt het die drie dingen? In jouw cellen. Wanneer het virus een cel gebruikt, gaat die cel minder goed functioneren en worden je mitochondriën – je energieproducenten – beschadigd.

En dan voel je je moe. Heel moe.

Het SARS-CoV-2 virus infecteert niet zomaar elke cel die het tegenkomt. Het richt zich op cellen met zogenaamde ACE2-receptoren. Deze cellen komen overal in je lichaam voor, maar vooral in je longen. Wanneer het virus je longcellen beschadigt, vertraagt de uitwisseling van zuurstof en koolstof.

Je krijgt het dan benauwd en je gaat zwaar ademen.

Het virus kan ook via je neus direct je hersenen in glippen, waarbij het de reukzenuw beschadigd en zich vervolgens in je hersencellen verstopt waar hij zichzelf ook probeert te kopiëren.

Het is logisch dat je hoofdpijn krijgt, wattig wordt in je hoofd,

je slecht kunt verwerken, somber wordt ect.

Natuurlijk wil je lijf dit niet zomaar laten gebeuren. Het gaat harder vechten tegen het virus. Je immuunsysteem draait overuren. En laat nu dat immuunsysteem ook de grootverbruiker van energie zijn in je lijf. Als het lichaam een tekort aan energie heeft, zal het dit simpelweg elders in het lichaam halen, wat kan leiden tot roodheid als gevolg van het virus.

“Wanneer je lichaam een grootschalige immuunreactie ondergaat, heeft dit negatieve gevolgen voor verschillende aspecten, zoals de energieproductie, het functioneren van je middenrif (wat ademhalen bemoeilijkt), en je spierkracht en -massa.

Bij een kortdurende reactie is dit begrijpelijk; het immuunsysteem wordt tijdelijk geactiveerd en kan daarna rusten en het lichaam herstellen.

Maar wanneer het immuunsysteem niet tot rust kan komen, bijvoorbeeld door aanwezige virusresten of het ontbreken van nodige stoffen, blijft het energie vreten en kunnen ontstekingen actief blijven, waardoor herstel bemoeilijkt wordt.

Dit verklaart mogelijk waarom sommige mensen last blijven houden van restklachten, zelfs nadat het virus verdwenen lijkt te zijn.”

 

“Wat is de volgende stap voor je lichaam?

Je lichaam zal verschillende stappen willen nemen om volledig te herstellen.

Stap 1: Opruimen van eventuele restanten van het virus.

Stap 2: Het immuunsysteem tot rust brengen, om ruimte te maken voor herstel.

Stap 3: Het herstel van de energieproductie in je lichaam op gang brengen.

Als laatste, weefselherstel bevorderen, met name in de longen, spieren en mogelijk zelfs de hersenen, als het virus daar aanwezig was. Dit alles kan een integraal onderdeel zijn van een persoonlijk herstelplan.”

Laten we eens kijken naar wat we hieraan kunnen doen.

Het is essentieel om je lichaam te voorzien van alle benodigde voedingsstoffen om zijn taken adequaat uit te voeren, vooral nu. Maar we moeten ook voorzichtig zijn en vermijden dat schadelijke stoffen het herstelproces belemmeren.

Elke persoon is uniek en heeft verschillende behoeften, vooral in deze fase van herstel. Een persoonlijk plan is daarom cruciaal voor effectieve ondersteuning. laten we samen bekijken hoe we jouw welzijn kunnen optimaliseren.”

gezonde voeding

Wil je actief aan de slag met je herstel?

Neem dan contact met me op.
Graag informeer ik je over de mogelijkheden om jouw lichaam te helpen zich te herstellen
Liefs Lenie

PS Ken je iemand die last heeft van restklachten van COVID-19?

#Delen is lief. # Sharing is caring

Contactgegevens
balanzcoachlenie@gmail.com
Bel ons: 06-20529113

Bereikbaarheid
Mijn Praktijk is rolstoeltoegankelijk.
Parkeren kan bij mij gratis aan de overkant van ons pand op eigen terrein.

Openingstijden
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag

Adres
Plaggenstekersweg 47
7351 CB Hoenderloo
Bereikbaarheid
Mijn Praktijk is .
Parkeren kan bij mij gratis aan de overkant van ons pand op eigen terrein.
Openingstijden

gaat niet goed
gesloten
09.00 – 21.00
09.00 – 17.00
09.00 – 17.00
09.00– 17.00
gesloten
gesloten