Soep, een gezonde basis!
Lees verder onder de afbeelding
Als er iets makkelijk is én gezond dan is het wel soep! Soep betekent dan niet: blikje open en schenken maar. Nee, goede soep betekent een mooie basis en het liefst nog de ouderwetse bottenbouillon van oma.
Bottenbouillon bevat namelijk superveel voedingsstoffen. De botten bevatten veel fosfor en calcium bijvoorbeeld. Maar denk ook aan de mineralen kalium, silicium, zwavel en magnesium. Het beenmerg bevat weer veel selenium, zink en boron als mineralen. Maar denk ook aan de vitamines als K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren. Maar waar dit goedje (of eigenlijk goudje) echt onwijs goed voor is, is voor de opbouw van het microbioom! Bottenbouillon bevat namelijk ook gelatine, goede aminozuren en glucosamine. En deze stofjes heb je dan weer nodig voor een mooie opbouw van o.a. de darm!
Wil je het zelf maken? Kijk dan snel hier! Even een knipoog; bottenbouillon bestel ik wel regelmatig kant-en-klaar. Ik vind oerbouillon een superproduct! En wat ze daar ook zeggen: terug naar de basis! Wist je ov
erengens dat ik vaak dagelijks een goede eetlepel aan mijn smoothie of lunch toevoeg? It’s so simpel.
Maar goed naast de bottenbouillon is het heel fijn om een basis te hebben voor elke soep. Een tip is om een grote pan te maken en in porties in de vriezer te doen. Als je restjes groenten over hebt mix je de basis met de groenten en hupsakee! Echt groenten hoef je nooit weg te gooien!
Basis van elke soep (voor ong. 4 kommen):
-
1 grote ui, fijngesneden 2 tot 4 knoflooktenen (naar smaak)
-
2 tot 3 cm stukje verse gember, fijngesneden of geraspt (optioneel)
-
0,8 tot 1 liter water/bottenbouillon
-
1 eetlepel olijfolie
-
extra kruiden, zie **
-
500 tot 750 g groenten, grof gesneden
-
zout en peper op smaak
** Wanneer je verse kruiden gebruikt zoals koriander of basilicum, voeg deze dan toe vlak voordat je de soep door de mixer / keukenmachine haalt
Bewaar 1 eetlepel fijngesneden om de soep te garneren. Gedroogde kruiden worden in het begin aan de olie toegevoegd.
Bereiding: 1. Verwarm soeppan of steelpan met dikke bodem. 2. Voeg olie toe 3. Als je gedroogde kruiden gebruikt, voeg deze toe aan de olie. Voeg de ui toe. 4. Bak totdat de ui zacht en licht gekleurd is. 5. Voeg de gember, knoflook en de groenten toe en roer goed door. 6. Voeg heet water toe, breng aan de kook en zet het gas laag. 7. Kook de groenten tot ze zacht zijn. Haal pan van het vuur. 8. Laat afkoelen en maak de soep fijn met behulp van een staafmixer of keukenmachine. 9. Als de soep te dik is, voeg dan wat heet water toe. 10. Serveer (evt. met verse kruiden).
Soepvariaties:
Broccoli & gember
500 g steel en roosjes en gebruik 5 cm gember i.p.v. 2 of 3 cm, of neem ½ eetlepel gemberpoeder.
Bloemkool 1 middelgrote bloemkool, fijngesneden steel en roosjes. Evt. nootmuskaat als extra kruid toevoegen.
Bleekselderij & appel 250 g fijngesneden bleekselderij en 3 appels, geschild en gesneden (zonder klokhuis)
Wortel & gember Gebruik 5 cm verse gember i.p.v. 2 tot 3 cm, of neem ½ eetlepel gemberpoeder.
Spinazie & nootmuskaat 1 zak verse spinazie en 1 theelepel nootmuskaat
Ui & kerrie 500 g uien en 1 eetlepel kerriepoeder en ¼ theelepel chilipoeder
Tomaten & basilicum Gebruik 1 kg tomaten op ½ liter water en een klein bosje basilicum, fijngesneden.